Cikkek, képek és videók az Örömtáncról

Kitüntetés szenior örömtáncért

Ismét a TV-ben a szenior örömtánc

A szenior örömtánc a Story magazinban

A Story Magazin XXI. évfolyam 40. számában (2018. október 4.) megjelent egy cikk a szenior örömtáncról „Fiatalodjon Tánccal!” címmel. Nem vagyunk rossz társaságban: Richard Gere, Susan Saradon, Meryl Streep, Julie Andrews…

A szenior örömtánc a Családbarát műsorban

"A Szenior Örömtánc innen indult"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Büszkék vagyunk, hogy a Szenior Örömtánc program Csirmaz Szilvia vezetésével innen indult, s a Színtérből nőtte ki magát egy mostanra országos hálózattá."
(Idézet az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér 2018. január-február havi műsorfüzetéből) 

 

 

Szenior Örömtánc Biatorbágyon

"Agyfényesítő" örömtánc a testi-lelki frissességért

Csupa öröm a debreceni csoport
Csupa öröm a debreceni csoport

Debrecen – Ebben a tevékenységben megvalósul a három az egyben: mozgás, öröm, agytorna. Az első országos szenior örömtánc-találkozón, Szigetmonostoron, a csaknem 500 részvevőből az egyik legnépesebb csoport a debreceni volt.

 

A Szenior Örömtánc Világszövetség hitvallása szerint a társadalom elöregedésével előtérbe került az a cél, hogy az időskorúak minél tovább őrizzék meg testi, szellemi és lelki frissességüket. Ebben segít a nyugaton rendkívül elterjedt, de már Magyarországon is hozzáférhető, forradalmian új mozgásforma, a három az egyben: mozgás, öröm, agytorna. Kitalálója, Ilse Tutt német táncpedagógus. Több mint 40 évvel ezelőtt, az anyósa kérésére fejlesztette ki ezt a határozottan időseknek szánt mozgásformát, amely annak köszönheti népszerűségét, hogy nem szükséges hozzá előzetes tánctudás, nincsenek benne pörgések, forgások, hirtelen mozdulatok. Van viszont egy nem túl bonyolult, de kötött koreográfiája, amelynek elsajátítása a memóriát karban tartja, csökkentve ezzel az időskori demencia és az Alzheimer-kór kockázatát. A zene üteme segít megjegyezni a lépéskombinációkat. A mozgással pedig örömhormonok szabadulnak fel, így nemcsak az erőnlétet és az emlékezetet fejleszti, hanem jó közérzetet is garantál; annál is inkább, mert a közösségben váltakozva, mindenki egymás partnere. Nem színpadi tánc, ezért itt lehet téveszteni, hibázni, újrakezdeni. Az időskorúak számára olyan összetartó közösséget teremt, amely kiválóan alkalmas a magány oldására.

 

Bármikor bekapcsolódhat

Itthon ez év áprilisában végzett az első oktatói csoport, közöttük a debreceni Bodrogi Éva is sikeres vizsgát tett; a táncoktató kérésére az Újkerti Közösségi Ház felkarolta a kezdeményezést, és otthont adott az újfajta mozgásforma beindításához. Tavasszal még egy csoport indult, de mostanra olyan népszerű lett, hogy be kellett indítani egy másodikat is. Így keddenként 9 órától a haladók, csütörtökönként 11-től pedig a kezdők számára vannak gyakorlási lehetőségek. A foglalkozásokba bármikor be lehet kapcsolódni, mert a mozgáskombinációk olyan egyszerűek, hogy első hallásra megjegyezhetők – tanácsolja Bodrogi Éva, s elmondja: a táncok kifejlesztői gondoltak azokra is, akiknek az állás, járás már nehézséget okoz. Számukra ülőtánc-formációkat állítottak össze. Örömmel adja hírül, hogy már nemcsak a 60+-os, hanem az 50+-os korosztály is érdeklődik, s kiterjeszthető munkaidőn túli érdeklődők számára is. Hozzáteszi, már néhány alkalommal bemutatóra is meghívták a csoportot, így jutottak el Szigetmonostorra is.

 

Magyar oktatók képzése

Magyarországra az osztrák szövetség közvetítésével jutott el a tánc, ők finanszírozták az első magyar oktató, Csirmaz Szilvia kiképzését. A nyugdíjas némettanárnő rendkívüli elhivatottsággal végzi a magyarországi elterjesztést. Road show-kat rendezett vidéken a nyugdíjasklubok részvételével. Budapesten már több éve tart foglalkozásokat, majd az osztrák Gertraud Krinzinger irányításával elkezdték a magyar oktatók képzését.

 

HBN–Kiss Erzsébet

(A fenti cikk a Hajdú-Bihari Naplóban ill. a Hajdú Online-ban jelent meg.)

Beszélgetés a Lánchíd Rádióban a Szenior Örömtáncról

Soós Andrea szerkesztő asszonytól 2017 októberében meghívást kaptam a LÁNCHÍD Rádióba, a PARNASSZUS című kulturális műsorba, aminek keretében csaknem 40 percen keresztül beszélgettünk a szenior örömtáncról.

 

Szó esett a szenior örömtánc eredetéről, humanista filozófiájáról, nemzetközi elterjedtségéről, valamint hogy az örömtáncnak milyen jótékony hatása van az idős ember testi és lelki egészségére, mennyiben tudja késleltetni a demencia és az Alzheimer-kór kialakulását.

 

Örömmel állapítottuk meg, hogy jó úton halad hazánkban a szenior örömtánc mozgalommá válása, hiszen amellett, hogy az oktatói képzés folyamatos, jövő év januárjától országszerte már 85 szenior örömtánc oktató fog működni.

 

 

A Szenior Örömtánc a "Családbarát" műsorban

2017. szeptember 21-én szerepeltünk a CSALÁDBARÁT című műsorban. A Toblana Eck nevű square-táncot adtuk elő.

 

Bár a szereplések igazából ellenkeznek az Örömtánc filozófiájával, hiszen nálunk nincsen teljesítménykényszer. Mindenki a maga tehetsége és képessége szerint próbálja meg kihozni magából a legjobbat. Nem "mazsolázzuk" ki az ügyeseket, és nem küldjük el a nehezebben mozgókat. A Szenior Örömtáncban mindenkinek helye van, aki örömtáncolni akar.

 

A nyilvános fellépéseket azért vállaljuk mégis, hogy a szenior örömtáncot népszerűsítsük. Azt az érzetet akarjuk felkelteni a nézőkben, hogy "Ez nem is olyan nehéz, ilyet én is el tudnék táncolni..." - így aztán reményeink szerint csatlakoznak hozzánk a mozogni vágyó kortársaink.

 

Jó szórakozást kívánunk a videóhoz!

Az időskori tánc csökkenti a demencia kockázatát

Ráti József írása

 

Megéri gyakran eljárni táncolniuk az időseknek: nemcsak, hogy kellemes időtöltés, de többek között jelentősen csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát. Ráadásul jóval pozitívabban hat, mint a fitneszsportok, írja az MTI német kutatókra hivatkozva. A mozgásnak az agyra gyakorolt pozitív hatása már régóta ismert - mondta Notger Müller, az idegdegenerációs betegségekkel foglalkozó magdeburgi központ munkatársa.   

 

Mindegy, milyen a tánc

Az olyan egyhangú sportoknál, mint a sétálás, úszás vagy kerékpározás, az agy kevésbé aktivizálódik, mint a táncnál, ahol mindig új lépéseket kell felismerni és alkalmazni. A különbséget a testi és szellemi aktivitás kombinációja jelenti. A szakértő abból indult ki, hogy azoknak az embereknek, akik gyakran táncolnak, mintegy 30 százalékkal kisebb az esélyük a demenciára. Müller szerint mindegy, hogy milyen táncstílusról van szó: a fontos az, hogy az ember ne mindig ugyanazokat a tánclépéseket csinálja, és emellett persze élvezze is, amit csinál. Ugyanakkor nincs olyan tánc, ami mindenkinek jó, ezért a kutatók jelenleg egy egyéni prevenciós programon dolgoznak, amivel mindenki meg tudja találni a neki megfelelő táncot.

 

A fitnesz sem rossz

 A kutatás során neurológusok és sporttudósok a 65 és 80 év közötti 60 résztvevőt két csoportba osztották. Fejlődésüket 18 hónap elteltével hasonlították össze. Az egyik csoport tagjai vonalas táncot tanultak, amelynél a táncosok egyesével sorba rendeződve egymás mögött állnak. Mindig új lépéseket tanultak, idővel a koreográfia gyorsabb és bonyolultabb lett. A másik csoport tagjai egy fitneszprogramot teljesítettek, miközben zenét hallgattak. Mindkét csoport esetében pozitív hatásai voltak a mozgásnak az agyra, csak éppen más agyi területekre. A fitnesz a kisagyat, az automatizált mozgásokért felelős területet, a táncolás a nagyagyat és azt a részt stimulálta, amely a két agyféltekét összeköti. Az összes résztvevőnek javult az egyensúlya, ami sokat segít az esések kivédésében és megőrizni az idős emberek mobilitását. A táncolásnál ez a hatás erőteljesebb volt. A magdeburgi központ a kutatásért megkapta az idei Theo és Friedl Schöller kutatói díjat, az időskori orvoslás legnagyobb pénzösszeggel, 20 ezer euróval (61,5 millió forinttal) járó elismerését.

 

Forrás: Index.hu

http://index.hu/tudomany/2017/10/13/demencia_idos_tanc/

 

Szenior Örömtánc Roadshow Salgótarján

Táncolással csökkenthető a demencia kockázata

Horváth Bence írása

 

Idős korban táncolással is csökkenthető a demencia kockázata. Több jótékony hatása mellett a gyakori táncolás időskorban jelentősen csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát és jóval pozitívabban hat, mint a fitneszsportok - állapították meg német kutatók, akik eredményeikért tudományos díjat vehettek át pénteken Nürnbergben.

 

A mozgásnak az agyra gyakorolt pozitív hatása már régóta ismert - fejtette ki a díjazott Notger Müller, az idegdegenerációs betegségekkel foglalkozó magdeburgi központ munkatársa. Az olyan egyhangú sportoknál, mint a sétálás, úszás vagy kerékpározás, az agy kevésbé aktivizálódik, mint a táncnál, ahol mindig új lépéseket kell felismerni és alkalmazni.

 

A különbséget a testi és szellemi aktivitás kombinációja jelenti. A szakértő kifejtette: abból indult ki, hogy azoknak az embereknek, akik gyakran táncolnak, mintegy 30 százalékkal kisebb az esélyük a demenciára.

 

Müller szerint mindegy, hogy milyen táncstílusról van szó, a döntő tényező az, hogy az ember ne mindig ugyanolyan tánclépéseket végezzen. Emellett a táncnak élvezetet kell okoznia. Hozzátette: mivel "nincs egy tánc, amelyik mindenkinek jó", ezért jelenleg egy egyéni prevenciós programon dolgoznak, amellyel mindenki meg tudja találni a neki megfelelő táncot.

 

A kutatás során neurológusok és sporttudósok a 65 és 80 év közötti 60 résztvevőt két csoportba osztották. Fejlődésüket 18 hónap elteltével hasonlították össze. Az egyik csoport tagjai vonalas táncot tanultak, amelynél a táncosok egyesével sorba rendeződve egymás mögött állnak. Mindig új lépéseket tanultak, idővel a koreográfia gyorsabb és bonyolultabb lett. A másik csoport tagjai egy fitneszprogramot teljesítettek, miközben zenét hallgattak. Mindkét csoport esetében pozitív hatásai voltak a mozgásnak az agyra, csak éppen más agyi területekre.

 

A fitnesz a kisagyat, az automatizált mozgásokért felelős területet, a táncolás a nagyagyat és azt a részt stimulálta, amely a két agyféltekét összeköti. Az összes résztvevőnek javult az egyensúlya, ami sokat segít az esések kivédésében és megőrizni az idős emberek mobilitását. A táncolásnál ez a hatás erőteljesebb volt.

 

A magdeburgi központ a kutatásért megkapta az idei Theo és Friedl Schöller kutatói díjat, az időskori orvoslás legnagyobb pénzösszeggel, 20 ezer euróval (61,5 millió forinttal) járó elismerését. (MTI)

 

 

Forrás: 444.hu

http://444.hu/2017/10/13/idos-korban-tancolassal-is-csokkentheto-a-demencia-kockazata