ISDC 2023 - Magyar szenior örömtáncosok Nancyban

ISDC 2023 - Magyar szenior örömtáncosok Nancyban

Háromévente rendezik meg a nemzetközi szeniortánc kongresszust (International Senior Dance Conference). Idén erre Nancyban (Franciaország) került sor május 22-től 27-ig. A Csirmaz Szilvia által vezetett magyar delegáció 8 főből állt: Bartok Ildikó, Bozoki Eszter, Csordás Mariann, Drimál Andrea, Fellegi Annamária, Novák Anna és Törteli Ildikó. Felejthetetlen hét volt!

 

A rendezvényen kb. 280 delegált volt jelent, 16 ország táncoktatóival találkozhattunk, illetve táncoltunk velük. Általában mindegyik ország két táncot vitt, amit ott bemutatott és megtanított a jelenlevőknek. Angolul, németül vagy franciául folyt a társalgás, az idegen országbeli táncoktatókkal sok új ismeretséget és barátságot kötöttünk. A kongresszusi központban - ami a rendezvény helyszíne volt - kiváló szakácsművészek kényeztették el vendégeket bámulatos ételkölteményeikkel. 

 

Nagy köszönet Csordás Mariannak a fenti nagyszerű videó összeállításához.

 

2026-ban Lettország ad majd otthont a következő kongresszusnak.

 

Iskolások és szeniorok közös örömtáncórája

Kedves és szívet melengető ötletét valósította meg Fellegi Annamária oktatótársunk, mert mint mondta: „… hisszük, hogy együtt lenni jó, és a tánc, a barátság mindenkinek elixír és lelki muníció”

A Budapest XVIII. kerületi Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium tornatermében 2022. november 17-re megszervezett egy olyan szenior örömtánc foglalkozást, amin a gimnázium 12.c osztály 27 tanulója és 2 tanára, valamint 40 pestszentlőrinci szenior örömtáncos vett részt. Mi több, egy kisebb csoport a táncoktatójuk vezetőjével, Kukorelli Noémival még vidékről, a Győr közelében fekvő Tétről is eljött erre az eseményre. A fiatalok és idősebbek teljesen betöltötték az iskola tornatermét, a két generáció közös és szeretetteljes együttléte meghatottsággal töltötte el a szíveket. A résztvevők egészen kicsöngetésig felszabadultan, nagyszerű hangulatban táncolták végig a különleges „örömtáncos tornaórát”. Bebizonyosodott, hogy a szenior örömtánc tanítási módszertana, illetve egyszerű koreográfiái kiválóan adaptálhatók iskoláskorú gyermekek mozgásigényének a kielégítésére, akik az örömtáncóra alatt nem csupán agytornát és mozgást végeznek, hanem remekül szórakoznak is.

 

Roósz Ica tánccsoportja Tiszaszentimrén

A táncosok felejthetetlen 3 napot töltöttek Tiszaszentimrén.

A művelődési házban tánctalálkozó volt Virág Veronika tánccsoportjával, ahol az összetétel vegyes, sok holland, belga és ukrán nemzetiségű tag van közöttük, akik itt telepedtek le. Múzeumlátogatások (Babamúzeum, Téglapecsét  Múzeum), kirándulások és csónakázás a Tiszatón tarkították a programot. 

Forró hangulat a K11-ben

2023. március 4-én a két osztrák vizsgabiztos, Ursula Mihelic és Karl Hömstreit tiszteletére szenior örömtánc oktatói találkozót szervezett két oktatótársunk: Derékné Laza Judith és Drimál Andrea. Sajnos a Király utcai terem méretei miatt a résztvevők számát 50 főben voltak kénytelenek korlátozni. Oktatótársaink nemcsak Budapestről érkeztek, hanem az ország távoli szegleteiből is, mint például Szentgotthárd, Mosonmagyaróvár, Sopron, Békéscsaba, Székesfehérvár, Eger ... Karl szinte már legendásan népszerű a magyar oktatók körében, sokunk személyes jóbarátja, hiszen többször járt már Budapesten vizsgabiztosként és a pandémia idején online órákat tartott a FB-on. A rendezvényt Drimál Andi fellépőcsapata nyitotta meg egy palotással, amit Smuró Judit által megálmodott koreográfiára táncoltak el szépen, ügyesen, méltóságteljesen. Az utána következő táncokat felváltva vezényelték le magyar oktatók, de főleg az osztrák vendégek tanítottak a jelenlevőknek sok érdekes, új táncot. A szünetekben finomabbnál finomabb sütiket kóstolgattunk, amiket a táncostársak sütöttek és hoztak magukkal. Köztudott, hogy a szenior örömtánc oktatók szenvedélyesen szeretik a csoportjaikat táncra oktatni, de ez alkalommal egy másik szerepbe kerültek: őket tanították új táncokra! Csodálatos volt látni, hogy ez a sok ügyes táncos milyen pillanatok alatt megértette és elsajátította az új koreográfiákat. Szinte hasítani lehetett a teremben annak a sűrű boldogságnak a levegőjét, ami a szenior örömtánc oktatókat eltöltötte. Ha a zene úgy hozta, akkor elegánsan, kecsesen lépkedtek, máskor lazán-vagányul „rázták” – de mindig felszabadultan és szélesen mosolyogva.

A különleges élményt sokáig őrizni fogjuk a lelkünkben.

Csirmaz Szilvia

 

PS: Köszönet Derékné Laza Judithnak az eseményt megörökítő videóért. 

 

Kedves Oktatótársak,

 

2023. március 4-én, a K11-ben tartott oktatói tánctalálkozón, amelyen két osztrák szeniortáncos barátunk: Ursula Mihelic és Karl Hömstreit is részt vett, Radvánszki Edit oktatótársunk átadott nekem a nevetekben egy gyönyörű, üvegbe gravírozott szenior örömtánc logót és egy oklevelet. Rendkívül meghatódtam, és ezeket a tárgyakat azóta is nagy becsben tartom. Közösségünk minden tagjának szívből köszönöm az elismerést, és arra buzdítom magunkat, hogy továbbra is lelkesen munkálkodjunk azon, hogy a Szenior Örömtánc Mozgalom a MOZGÁS – ÖRÖM – AGYTORNA

jelmondatunk jegyében tovább népszerűsödjön, hozzon sok-sok vidámságot, barátságot, értelmes és az egészségre jótékonyan ható elfoglaltságot minél több idősödő honfitársunk életébe.

 

Csirmaz Szilvia

a mozgalom alapítója

Tyukász Brigitta előadása az MGYT szakmai napján

2023. 05. 20-án rendezték meg Budapesten a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának akkreditált szakmai napját, ahol Pest megyei gyógytornászok vettek részt. Közel 50 szakember hallgatott előadásokat és gyakorlati órákon vett részt különböző témákban. 

 

Tyukász Brigitta gyógytornász, szenior örömtánc oktató "A rendszeres táncolás bio-pszicho-szociális hatásai a szenior korosztály vonatkozásában" címmel tartott előadást, ezt követően a szenior örömtánc módszertanáról beszélt, valamint néhány táncot is megtanított a résztvevőknek. A rendezvényen rengeteg kérdést intéztek Brigitta felé, melyből az is kiderült, hogy a gyógytornász szakma érdeklődik az idős korosztály rekreációs programjainak lehetőségéről.

 

Az előadás olyan sikeres volt, hogy Tyukász Brigitta oktatótársunkat meghívták a Geriátriai Társaság őszi konferenciájára is. 

Gratulálunk a sikeres előadáshoz!

 

Szenior örömtánc a Hősök terén

2023. május 6-án a Hősök terét ismét birtokba vették a szenior örömtáncosok egy órára. Fáradhatatlan oktatótársunk, a zseniális szervező Radvánszki Edit, már-már hagyományt teremtve, minden év tavaszán gondoskodik a szenior örömtánc flashmobról. Ez alkalommal mintegy 1000 szenior örömtáncos jött el az eseményre az ország különböző településeiről. Színes pólóikban vidáman és felszabadultan táncolták kör- és blokktáncaikat. Edit kedves és szeretetteljes köszöntőjével nyomban megadta a jókedvű alaphangulatot. A gondos előkészítést az is bizonyítja, hogy még ügyeletes orvos is készenlétben állt.

Köszönjük Editnek és segítő oktatótársainak a „rendkívüli” szenior örömtánc órát!

 

(Az alábbi videó csupán egy rövid ízelítő a fergeteges hangulatról.)

 

English Country Dance továbbképzés

Néhány további videó - kedvcsinálóként illetve biztatásként további szenior örömtánc oktatók számára. Hamarosan indul a következő továbbképzés...

 

Második virtuális találkozás és továbbképzés

A szeptemberi első online továbbképzés után novemberben megtartottuk a második online oktatást. A visszajelzések szerint – hasonlóan a korábbihoz – ez is nagyon sikeres volt. Öröm számomra, hogy oktatóink sem az újdonságoktól, sem a modern technikától nem idegenkednek. Bár mindenkinek nagyon hiányzik már az együtt táncolás, a résztvevők a „virtuális” találkozásnak is örültek, és az online továbbképzés alatt végig remek hangulat uralkodott. Nagy köszönet Kálmán Évának és Molnár Zsuzsinak, aki segédmoderátorként tették gördülékenyebbé az oktatást. 

 

Csirmaz Szilvia szakreferens

 

Alzheimer Világnap

2020. szeptember 21-én volt az Alzheimer Világnap, amiről hazánkban is megemlékeztek. Az ország különböző településein pontosan 17 órakor kezdtek el táncolni a szenior örömtánc csoportok, és táncukkal együttérzésüket fejezték ki az Alzheimer betegségben szenvedőkkel, valamint az őket ápoló családtagokkal.

 

Ugyan az Alzheimer betegség – a mai tudásunk alapján – még nem gyógyítható, de különböző módszerek segítségével a betegség kialakulása és elhatalmasodása késleltethető. Ebben nagy jelentősége van a rendszeres táncolásnak, aminek hatására a demencia kialakulása 76%-kal késleltethető. Ezt tudományos kísérletek is igazolják.

 

A szenior örömtáncnak azért van különösen nagy jelentősége, mert a könnyed mozgás és öröm mellett az agyat is tornáztatja. Javítja a memóriát, az orientációt, ugyanakkor semmilyen táncos előképzettséget nem igényel. A szenior örömtánc foglalkozásokon – kortól függetlenül – bárki részt vehet. A derűs hangulatú, teljesítménykényszertől mentes örömtáncórák oldani tudják az idős emberek élethelyzetéből adódó esetleges elmagányosodást és erősítik szociális kapcsolataikat.

 

A rendezvényekről készült számos videofelvétel az Események menüpont alatt tekinthető meg.

 

Táncvilágnapi meglepetés

Online továbbképzés - szenior örömtánc oktatóknak

Bár a Koronavírus eléggé megkeserítette az életünket, hozott pozitív – mondhatni, hogy „történelmi” – változást is. 2020. szeptember 26-27-én megtartottuk a szenior örömtánc oktatók első online továbbképzését, ami a visszajelzések szerint nagyon sikeres volt. 

 

Büszkeség tölt el, hogy oktatóink – főként a hatvanas-hetvenes korosztályból – sem az újdonságoktól, sem a modern technikától nem idegenkednek. Kis gyakorlás után gyorsan megtanulták, hogyan lehet a mikrofonjainkat kikapcsolni, mi a „chat-box”, hogyan kell a képernyő elrendezését módosítani és mi a funkciója a „pin” szimbólumnak.

 

Az online konferenciára nem csak Budapestről és hazánk különböző településeiről jelentkeztek be, de voltak ott oktatótársaink Szlovákiából, Romániából és Finnországból is. Bár mindenkinek nagyon hiányzik már az együtt táncolás, oktatóink a „virtuális” találkozásnak is örültek, és a TEM2 ("Tanz einfach mit 2") online továbbképzés alatt végig remek hangulat uralkodott. 

 

Nagy köszönet illeti a „bátor” és vállalkozó szellemű résztvevőket.  Különösen hálásak vagyunk a segítőknek: Molnár Zsuzsi, Kálóczy Kata, Roósz Ica és Szűcs Márti mutatták be a tánclépéseket, és Kálmán Éva segédmoderátorként tette gördülékenyebbé az oktatást. Tekintettel a roppant pozitív (elektronikus) feedback-ekre, nagy valószínűséggel nem ez volt az utolsó online találkozásunk.

 

Csirmaz Szilvia szakreferens

 

Alzheimer Világnap 2021

2021. 09. 21-én a Hősök terén táncoltak a szenior örömtáncosok az Alzheimer Világnap alkalmából. A nagyszerű eseményt ismét Radvánszki Edit szervezte és nagy lelkesedéssel levezényelte.

 

Almási Judit és Derékné Laza Judith oktatótársaink Noszvajon tartottak tánctábort. 2021. szeptember 30-án egy egész napos egri kirándulásra mentek, de aznap sajnos sokat esett az eső. Ám a táncosok kitartottak, és meg is érkezett a jutalmuk, mert pár perccel 17 óra után elállt az eső, és végre eltáncolhatták a kedvenc táncaikat a Dobó téren. Nem kellett csalódnia annak a közel 40 környékbeli táncostársuknak sem, akik Dobáné Anna örömtáncoktató vezetésével erre az eseményre érkeztek Egerből, Recskről, Miskolcról. Nézőközönség is akadt, bár nem olyan nagy számban, mint azt jó idő esetén remélték.

(Az Eger Televízió szíves hozzájárulásával)


Az Idősek Világnapja alkalmával szervezett eseménnyel kapcsolatosan az TV Eger egy stúdióbeszélgetésre hívta meg a szenior örömtánc oktatókat, majd a helyszínen is készített egy rövid tudósítást.

(Az Eger Televízió szíves hozzájárulásával)

 

Alzheimer Világnap

2020. szeptember 21-én volt az Alzheimer Világnap, amiről hazánkban is megemlékeztek. Az ország különböző településein pontosan 17 órakor kezdtek el táncolni a szenior örömtánc csoportok, és táncukkal együttérzésüket fejezték ki az Alzheimer betegségben szenvedőkkel, valamint az őket ápoló családtagokkal.

 

Ugyan az Alzheimer betegség – a mai tudásunk alapján – még nem gyógyítható, de különböző módszerek segítségével a betegség kialakulása és elhatalmasodása késleltethető. Ebben nagy jelentősége van a rendszeres táncolásnak, aminek hatására a demencia kialakulása 76%-kal késleltethető. Ezt tudományos kísérletek is igazolják.

 

A szenior örömtáncnak azért van különösen nagy jelentősége, mert a könnyed mozgás és öröm mellett az agyat is tornáztatja. Javítja a memóriát, az orientációt, ugyanakkor semmilyen táncos előképzettséget nem igényel. A szenior örömtánc foglalkozásokon – kortól függetlenül – bárki részt vehet. A derűs hangulatú, teljesítménykényszertől mentes örömtáncórák oldani tudják az idős emberek élethelyzetéből adódó esetleges elmagányosodást és erősítik szociális kapcsolataikat. 

 

Az alábbiakban videófelvételek láthatók a nagy sikerű rendezvényekről.

 

Batyus bál Kistarcsán

Az örömtánc-találkozó fő szervezője Kálmán Éva, a helyi csoport vezetője volt. A vidám hangulatú program – amelynek táncoktatói között rajta kívül ott volt még Csirmaz Szilvia szakreferens, Molnár Zsuzsanna, Lea Larjovaara, Szűcs Márta és Kálóczy Katalin is – 10 órától délután négyig tartott. A hat oktató egymást váltva tanította meg a páros, a blokk- és a körtáncok koreográfiáit.

 

Három férfitáncos vett részt a bálon, de

többen elkísérték a párjukat. Talán

később ők is aktív résztvevői lesznek az

örömtánc- foglalkozásoknak.

Előadás Székesfehérváron - Tánccal a demencia ellen!

Mosollyal, örömmel együtt a zenével

Zalaegerszegen első alkalommal tartottunk Országos megjelenésű Szenior Örömtánc Találkozót, ahol Csirmaz Szilvia örömtánc oktató, szakreferens udvari táncot tanított be közel 300 táncosnak.

Budapest, Győr, Várpalota, Mosonmagyaróvár, Keszthely-Hévíz, Zalalövő-Zalacséb, Vasszentmihály, Pécs, Székesfehérvár, Balatonfűzfő és természetesen Zalaegerszeg örömtáncosai találkoztak.

12 oktató 15 táncot tanított és azokat a boldog pillanatokat élhettük át, hogy az oktatótársainkkal együtt lépve, együtt haladva tanítjuk a blokk és kőrtáncokat.

A közös rendezvény megerősít bennünket, hogy jó úton járunk és így kell tovább haladnunk a szenior korosztály örömteli, egészséges mozgásformáinak kiszélesítéséhez.

Pécsett rekord született!

2019. október 27-én rekordot döntöttek pécsi örömtáncosaink. Lesnik Anita és Béres Mária szervezésében 290 örömtáncos, kik együttes életkora meghaladta a 20.500 évet, táncoltak egyszerre. Ezt a kimagasló teljesítményt a Magyar Rekord Egyesület egy diplomával is tanúsította. Szívből gratulálunk minden kedves szenior örömtáncos résztvevőnek ehhez a rekordhoz.

 

I. Dél-alföldi Szenior Örömtánc Találkozó

2019.10.12-én került megrendezésre az I. Dél-alföldi Szenior Örömtánc Találkozó Szegeden. A rendezvényre 10 táncoktató érkezett a régióból és közöttünk volt Csirmaz Szilvia örömtánc referens is. Mintegy 170 ember táncolt együtt, többek között Kecskemétről, Szolnokról, Szentesről, Vásárhelyről, Szegvárról, Makóról is érkeztek táncosok és a helyi szegediek is jelen voltak. Ugyan már néhány oktató táncosai találkoztak egyéb rendezvényeken is, a találkozó célja mégis az volt, hogy a régióba tartozó táncosok megismerjék egymást, kapcsolatokat építsenek ki és természetesen, hogy önfeledten jól érezzék magukat egy egész napot szentelve az örömtáncolásnak. Három felvonásban vezettek táncokat az oktatók, voltak már jól ismert, kedvelt koreográfiák és olyanok is, amik mindenki számára kihívást, újdonságot jelentettek. A visszajelzések alapján fantasztikus napot tudhatunk magunk mögött és nagy várakozással tekintünk a következő találkozó elé. 

 

Tyukász Brigitta

szervező, a Dél-alföldi régió felelőse

Tolna megyéért szenior örömtánc!

Első alkalommal került megrendezésre (175 fő részvételével) Pakson az Atomerőmű Sportcsarnokában 2019. szeptember 28-án a Tolna megyei Szenior Örömtáncosok találkozója.

A rendezvényt megtisztelte Csirmaz Szilvia szenior örömtánc oktató, aki Magyarországon meghonosította a szenior örömtáncot. Újságíróknak, riportereknek adott interjút, hogy minél több Tolna megyei lakos szerezzen tudomást erről a mozgásformáról. A találkozót Dr. Kovács Antal Magyarország első olimpiai- és első judo világbajnoka nyitotta meg. Megyénkben minden járás székhelyen biztosítottak a foglalkozások és a járás székhelyek körüli településeken is kezdjük megszervezni. Jelenleg 6 fő oktató van a megyében, ebből egy oktató a szomszédos megyéből jár át foglalkozást tartani. Októberben 2 fő oktató tanulónk végez és újabb 2 fő már jelentkezett a januárban induló oktató képzésre. Minden oktatóval előre megbeszéljük, hogy a megye melyik részét fogja ellátni, és amennyiben találunk érdeklődőket, velük előre letisztázzuk a „szabad településeket”. A cél, hogy minél több idős ember megismerje ennek a mozgásformának jótékony hatását. 

 

Iván Attiláné Marcsi

szenior örömtánc oktató

 

http://www.telepaks.net/2019/10/01/megtelt-az-ase-csarnok-a-tancosokkal/

V. Szenior Sportjátékok - szenior örömtánccal

2019. május 24-én Győrben, az Olimpiai Sportparkban a NYOSZ szervezésében megrendezésre kerültek az V. Szenior Sportjátékok, melynek keretében Szenior Örömtánc Találkozó is volt.

Az összegyűlt 700 örömtáncos a megnyitó, a köszöntő és a szenior örömtánc induló után együtt ropta a körtáncokat, sortáncokat, végül pedig a leglátványosabb blokktáncot, a Radetzky-indulót. Mindenki remekül érezte magát és felejthetetlen élménnyel gazdagodott!

Székesfehérvári szenior örömtánc-találkozó

Akiket a zene és a tánc összeköt

Láttak már önök több mint négyszáz embert együtt táncolni? Fantasztikus látvány! De részese

lenni - még inkább az! A május 11-én, szombaton Székesfehérváron tartott Szenior örömtánc-

találkozón ennyien járták együtt. S nem is akárkik! Zömében hatvan feletti hölgyek, de

akadtak közöttük nyolcvan felé járók is. Hogy hihetetlen? Lehet. De valóság. A szenior

örömtánc ugyanis az idősebb korosztály számára kitalált új mozgásforma, kíméletes sport, de

valódi közösségi élmény is.

Ezen az eseményen több mint ötvenen vettek részt a Gyöngyössy Katalin szenior örömtánc-

oktató vezette három csoportból: Dunaújvárosból, Dunaföldvárról és abból a közösségből,

amelyben rácalmásiak és kulcsiak közösen táncolnak hetente egy-egy alkalommal. A szenior örömtáncot a nyugat-európai országokban már több évtizede ismerik, de hazánkban csak 2017 óta vannak szakképzett oktatók. A mozgalom magyarországi elindítója, Csirmaz Szilvia, aki Ausztriában szerezte diplomáját, maga is részt vett a fehérvári találkozón. Örömmel jelentette be, hogy ismét újabb szakemberek vizsgáztak le sikeresen. Immár több mint ötezer embernek nyújt örömteli szabadidős elfoglaltságot a szenior örömtánc, amelyet három szóval szoktak jellemezni: mozgás, öröm, agytorna. Hiszen jótékonyan hat a testre, a lélekre és a szellemre. Segít a demencia megelőzésében. A szenior tánc egyszerű mozgás, de bonyolult agytevékenységet igényel. A tudósok bebizonyították, hogy az időskorban végzett szellemi tevékenységek (rejtvényfejtés, olvasás) vagy fizikai mozgások (séta, túra, úszás, kerékpározás) közül a táncolás fejleszti leginkább az agyműködést. A tánc javítja a koordinációs készséget, a koncentrációt és a ritmusérzéket, de a zenének és a közösségnek is gyógyító ereje van. Az örömtánc mindenkit közel hoz egymáshoz. Ezt érezhették mindannyian a székesfehérvári Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban, illetve az épület előtti téren tartott szabadtéri program során. A találkozó résztvevőit dr. Cser- Palkovics László polgármester és a városi önkormányzat nevében Horváth Miklós képviselő köszöntötte. Érkeztek csoportok többek között Budapestről, Pécsről, Szentgotthárdról, Nyíregyházáról, Miskolcról,

Debrecenből, a Rába vidékéről és sok-sok más kisebb-nagyobb településről. A fehérváriak szervezte találkozón kétszer másfél órában egymást követték a különböző táncok, zömében kör- és sortáncok. A már ismert koreográfiákat más és más oktató vezényelte le. De a jelenlévők új tánccal is gazdagodtak, sőt meglepetés-programként a Zorba Görög Néptáncegyüttes bemutatójában is gyönyörködhettek. S ha már a Taverna Zenekar előadásában görög zene szólt, a színpadi produkció után táncházat varázsoltak a helyszínre. A fergeteges napot mivel is zárhatták volna, mint a búcsútánccal, a Blues Corsóval, amelynek a magyar szövege a tánc erejét hirdette a napfényes májusi délutánon: Ha táncolok, jobb a kedv, több a fény, /Megint kicsit boldogabb lettem én. S mit mondtak a résztvevők? Gyöngyössy Katalin szerint öröm volt látni, milyen jól együtt táncoltak a teljesen különböző csoportokból lévő táncosok. Hiába, a zene és a tánc összeköt minket – fogalmazta meg a lényeget. A dunaföldvári csoport tagjai közül Ibyné Ildikó még hozzátette: a zene, a mozgás, az együtt-táncolás léleképítő ereje csoda dolgokat tesz. Mindannyian egyetértettek, hogy felejthetetlen szép nap volt: csupa mosolygás, vidámság,

tánc és remek társaság.

 

L. Mészáros Irma

(Dunaújvárosi Hírlap 2019. május 23.)

 

Szenior örömtánc oktatói találkozó Budapesten

2019. 05. 04-én tartottuk az éves szenior örömtánc oktatói találkozót, amin mintegy 60 szenior örömtánc oktató vett részt. Csirmaz Szilvia rövid köszöntője, valamint a szenior örömtánc részletesebb alapszabályainak és a közelgő ISDC-kongresszus információinak ismertetése után Molnár Zsuzsanna számolt be az elmúlt évről. Ezt követően csaknem négy órán keresztül táncoltunk önfeledten. Átismételtük korábbi táncainkat, és több oktatótársunk vállalkozott arra, hogy új táncokat tanítson a résztvevőknek. 

Elfáradva, de feltöltődve tértünk haza.

 

Szenior örömtánc oktatók első országos találkozója

2018. május 12-én került sor a szenior örömtánc oktatók első országos találkozójára. A találkozó fő célja az volt, hogy az első 3 oktatói csoport 82 tagja személyesen is megismerhesse egymást, továbbá, hogy jobb legyen a magyarországi szenior örömtánc szervezettsége. 

 

A találkozó az Eötvös10 Művelődési Ház színháztermében került megrendezésre szombaton 10-től 15 óráig. A szervezési munkán túl jutott idő ismerkedésre, beszélgetésre, új táncok tanulására, valamint a régi táncok ismétlésére is.

 

A résztvevők visszajelzése szerint a találkozó nagyon jól szervezett és hasznos volt. Reményeink szerint a 2019-es találkozón már mintegy 50 újabb örömtáncoktató vehet majd részt.

Első Dél-dunántúli régió szenior örömtánc találkozó

Hetek óta nagy izgalommal, szorgalommal és összefogással készült a „Szenior Örömtánc Máriával” tánccsoport minden tagja, hogy teljesülhessen egy álom. Hihetetlen, hogy a tánc mellett mindenkinek volt ötlete, javaslata. Készültek a meghívók, az Emléklapok, a dekoráció. Termet, szponzorokat, média kapcsolatokat kerestünk. Felvettem a kapcsolatot a régiós oktatótársakkal. Egyeztettünk a cél és feladatok meghatározásában. Mindenki boldogan fogadta megkeresésemet.

 

Végül elérkezett a várva-várt október 20. Minden hostess a helyén várta a vendégeket. Minden táncos tudta a feladatát, és maximálisan segítették a vendégek fogadását. Pontos kezdéssel felcsendült a megnyitó tánc zenéje, és a „Szenior Örömtánc Máriával” fellépős tánccsoportja egy csodálatos keringővel köszöntötte a több, mint 200 fős táncosokat és oktatóikat, valamint a vendégeket.

Megtisztelő volt, hogy Dr. Hoppál Péter, városunk országgyűlési képviselője köszöntötte a táncosokat és oktatóikat, majd boldogan beállt egy tánc erejéig a forgatagba.

 

A régiónk minden pontjáról – 14 fő – érkeztek oktatók, és hozták magukkal kisebb-nagyobb létszámban csoportjaikat. Csodálatos volt hallani azt a fergeteges örömöt és tapsot, melyet az oktatók kaptak, amikor a táncosok elé felsorakoztak. A délután folyamán 6 táncot mutattak be a csoportok, vezetőik irányításával, majd felejthetetlen látvány és élmény volt, amikor a több mint 200 szenior örömtáncos együtt mozgott az ismert zenék ritmusára.

 

A nap meglepetése Csirmaz Szilvia a magyarországi szenior örömtánc referensének, mindegyikünk tanítójának, elindítójának egy új tánc megtanítása volt. Elsőre csetlő-botló lábakkal, de végül nagyon ügyesen megtanulta mindenki a nem könnyű koreográfiát. Másfél órás örömtánc után mindenki mosolygósan, boldogan, teli élménnyel térhetett haza, és vihette a közös élmény, az összetartozás, a mozgás örömét magával lakótelepülésére.

 

Gratulálok minden oktatótársamnak, hogy alig 1 évvel a záróvizsgánk után, ilyen fantasztikus munkával, közöségépítéssel, a tanultak színvonalas továbbadásával méltón képviselhettük ennek a mozgalomnak a filozófiáját. Hiszen mozogtunk, örültünk, agyunkat tornáztattuk, egy felszabadult, boldog közösségben öröm-táncolhattunk.

 

Köszönöm minden oktatótársamnak a részvételt, a színvonalas oktató munkát. Köszönöm Szilviának, hogy megtisztelte rendezvényünket. Köszönöm a „Szenior Örömtánc Máriával” tánccsoport tagjainak az együtt gondolkodást, a fantasztikus segítő munkát. Bízom abban, hogy jövőre újra találkozhatunk még nagyobb létszámban!

 

Addig is mindenkinek további sikereket kívánok!

 

Béres Mária/Rafi

Pécs, 2018. október 20.

Második országos szenior örömtánc találkozó Szigetmonostor

2018. szeptember 15-én, Szigetmonostoron került megrendezésre az 1. csoportban végzett szeniortánc-oktatók (és azok csoportjai) részvételével a második találkozó. A tavalyi, nagyon jól sikerült rendezvény után ismét egy közös táncolásra gyűltünk össze, immár több, mint 500-an.

Természetesen most is hatalmas, több hónapi szervezőmunka (a táncok összeállítása és sorrendje, a csoport-létszámok és ebédigények rögzítése stb.) előzte meg a jeles napot, melyért nagy köszönet és hála illeti Rózsáné Terikét, Tóth Krisztinát, valamint a Szigetmonostori Faluház valamennyi munkatársát.

 

Nagy sajnálatunkra sem Szilvia – akinek mindnyájan köszönhetjük, hogy megismertük és megszerettük a szenior örömtáncot -, sem a szeniortánc jeles képviselői (Karl, Inge, Iboja), akik a tavalyi találkozót megtisztelték jelenlétükkel, idén nem tudtak részt venni - Szilvia például éppen a 4. oktatói csoport vizsgáját vezette J

 

Nagyon jó hangulatban, vidáman telt az egész nap, több, mint 30 táncot táncoltunk el közösen. Páratlan élmény volt a színpadról látva a hatalmas, táncoló tömeg, ameddig a szám ellátott, minden irányban. Még az időjárás is kegyes volt hozzánk: ragyogó napsütésben táncolhattunk, ennél jobb időt nem is kívánhattunk volna!

 

Az egész napos program hivatalosan 10 órától délután 16-ig tartott. Ebédszünetben a helyi Csürrentő népzenei együttes szolgáltatta a „Jó ebédhez szól a nótá”-t, de ez több volt annál. Olyan hangulatot teremtettek, hogy azok a résztvevők, akik már befejezték az evést, ismét táncra perdültek, immáron néptáncra J Az együttes énekesnőjének köszönhetően még egy kis tánctanításra is sor került. Az ország távolabbi helyeiről érkezettek kora délután elindultak hazafelé, de sokan voltunk, akik még fél 5, 5 óra körül is együtt táncoltunk, utolsóként pedig - a hagyományokhoz híven - a Blues Corso-val fejeztük be a táncok sorát.

 

Reméljük, „Jövőre, veletek ugyanitt”!

 

Baloghné Fodor Éva

Közös örömtáncolás Dunaújvárosban

2018. június 16-án, szombaton közös táncolásra jöttek össze a szenior örömtáncosok Pécsről, Székesfehérvárról, Paksról, Szekszárdról, Várdombról, Rácalmásról, Kulcsról, Mezőfalváról és természetesen Dunaújvárosból. A Dunaújvárosi Egyetem tornatermében 100-an táncoltak együtt felszabadultan és nagyon vidám hangulatban.

 

A rendezvényt Gyöngyössy Katalin, a dunaújvárosi Szenior Örömtánc csoport vezetője szervezte azzal a céllal, hogy a Magyarországon és elsősorban vidéken maximum 1 -2 éve működő szenior tánccsoportokat összehozza egy nagy, közös, táncház jellegű találkozóra.

A szenior örömtánc az idősödő korosztály számára kidolgozott kíméletes mozgásforma, hirtelen mozdulatoktól mentes, 3 szóval jellemezhető a legjobban „mozgás, öröm, agytorna”. Nagy előnye, hogy nem kell hozzá sem partner, sem előzetes tánctudás. A szombati rendezvény nagy sikerrel zárult, melyet a jövőben rendszeresen szeretnének megrendezni más helyszíneken is, hiszen a visszajelzések alapján erre nagy igény mutatkozik.  Dunaújvárosban július 16-ig és a nyári szünet után szeptember 3-tól ismét hétfőnként 16:30-ra várják a táncolni és vidám társaságra vágyó szenior korúakat az MMK-ban 50 év felett.

Mozdulj Dunakeszi!

2018. május 28. és szeptember 7. között a Katonadomb nagyszabású rendezvények színhelye lesz a mozgás jegyében. Radvánszki Edit szenior örömtánc oktatótársunk mindent megtesz az örömtánc népszerűsítéséért. Már eddigi, rövid működése alatt is rengeteg embert tudott fellelkesíteni a szenior örömtáncra.

Gratulálunk!

Első országos Szenior Örömtánc találkozó

Szigetmonostor, 2017. szeptember 23.


Első magyarországi Szenior Örömtánc találkozó

dr. Szűcs Márta munkája

 

(az eredeti alkotás megtekinthető a Szigetmonostori Faluházban)

Szigetmonostor, 2017. szeptember 23.

 

Kedves Oktatótársaim!

 

Nem tudom szavakba önteni az érzéseket, amik tolonganak bennem! Fantasztikus, csodálatos, felemelő, lelkesítő és megható is egyben az első országos találkozó kirobbanó sikere! Szerencsére minden aggodalmunkat elfújta a szél, de időben abba is hagyta fújni, s bár nem volt éppen ragyogó napsütés, eső sem esett. Záróráig roptuk a táncot kitartóan, nem félve utolsónak sok jelenlévő számára új táncot is megtanulni!

Óriási köszönet illeti az ötletgazdát Krisztát, a főszervezőt Terikét és minden helyi segítőjét - jó, ha valakinek ilyen rokonai, barátai és üzletfelei vannak! A további szervezőket, Brigit aki nem bábukkal, hanem táncokkal és oktatókkal sakkozott, minden oktatót - akiket most hadd ne soroljak fel név szerint - akik ötleteikkel, gondolataikkal segítették a szervezőket, kik hónapok óta készültek a csoportjukkal szerveztek jelentkezést, ebédmenü-választást és variálást, utazást, tanítottak kitartóan a táncokat, és akik vállalták a táncok vezetését több száz lelkes szeniortáncosnak. Köszönjük Mártinak a gyönyörű képet, ami a Szigetmonostori Faluház falát díszítve fog minden arra járót a szeniortánc nagyszerűségére emlékeztetni. És utoljára, de elsősorban Szilviának, akinek szárnyai alatt lettünk oktatók, és osztrák vendégeinknek, akik megtiszteltek a jelenlétükkel.

Remélhetően újabb lendületet kap most minden gondolat és tett, ami a Szenior Örömtánc Magyarország országos szövetségének létrehozását elősegíti.

Részemről a következőn is ott leszek, remélhetően már egy népes csapattal.

U.I: Ez nagyon patetikus lett, de most ezt érzem, előttetek nem tudom rejtegetni. Ölellek Benneteket nagy szeretettel!

 

Almási Judit
Szenior Örömtánc oktató

I. Szenior Örömtáncház és Ünnep

Tánctábor Újpesten

Radvánszki Edit egy évvel ezelőtt kezdte meg szenior örömtánc oktatói tevékenységét. Összesen hat helyen tart táncfoglalkozásokat, ebből kettőt Újpesten. Mind ez idáig nem adódott lehetőség arra, hogy a tánccsoportokat megismertesse egymással, de szeptember 20-tól 22-ig egy közös tánctábort szervezett az Újpesti Önkormányzat támogatásával.

 

„Fantasztikusan sikerült az első tábor, mindenki nagyon jól érezte magát. Mindig is szerettem idős emberekkel foglalkozni, negyven évig dolgoztam szociális ellátóban, mielőtt elkezdtem foglalkozni a tánccal” – mondta el Edit, aki kiemelte, hogy a szenior örömtánc nem egy tánciskola, ide bárki eljöhet egyedül is, nem kell partner senkinek ahhoz, hogy ehhez a közösséghez csatlakozzon.

Debreceni ünnepség a tánc világnapja alkalmából

Lelkes Szenior Örömtáncosok Nyíregyházán

Nyíregyháza - Stéhné Ormai Magdolna és lelkes csoportja
Nyíregyháza - Stéhné Ormai Magdolna és lelkes csoportja